لیست اختراعات سیدمهدی جعفری
خلاصه توصيف اختراع : كباب پز گرماي چرخشي مورد استفاده كليه كساني است كه نميتوانستند به آساني به طبخ كباب بپردازند. در كباب پز گرماي چرخشي تقريباًهمه مشكلات قبلي روشهاي طبخ كباب مرتفع گرديده است؛ رفع مشكلاتي از قبيل احياي آتش و يا نياز به داشتن شعله هاي فراوان مانند اجاقها و گريلها و حذف كامل ذغال بعنوان يك سوخت نامناسب جهت پختن كباب (توليد گازهاي مضرو زيان آور) وهمچنين حذف بادهاي مصنوعي جهت انتشار گرما وهمچنين صرفه جوئي در مصرف انرژي كه حتي ميتوان بايك كپسول گازپيك نيك بخوبي و سريع درهر كجا كه نياز باشد به تهيه كباب پرداخت. مهمتراينكه هرشخص غيرمتخصص بدون نياز به پشت و روكردن سيخها ويا مراقبتِ مكرّرازآنها، ميتواند به طبخ كباب بپردازد. دانش فني طراحي اين سيستم كاملاً بومي بوده وازهيچ منبع و مأخذ خارجي برداشت نشده است. دراين طراحي تقريباً همه موضوعات توليد اين اختراع، يعني پختن كباب در محفظه اي بسته با حرارت طبخ يكسان وهمزمان در كليه سطوح گوشت وهمچنين ديگرموارد ذكرشدۀ قبل، بدقت محاسبه و طراحي گرديده است. دراين سيستم با توليد شعله غيرمستقيم و با ايجاد گرماي دوراني وچرخشي كليه سطوح گوشت به يك اندازه پخته و روغن حاصل از كباب برروي ديس درون محفظه جمع آوري شده وهمچنين در قسمت فوقاني تحت فشار متراكم گرما، ذرات سبكتر مثل دود از دريچه تهويه خارج ميشوند.
استفاده از عصاره خالص زعفران و يا پودرهاي تك لايه حاوي عصاره زعفران توليد شده به روش ساده، داراي معايبي همچون ماندگاري پايين، بسته بندي و جابجايي سخت، عدم كنترل رهايش تركيبات عصاره در شرايط محيطي بدن و كارايي پايين خواص درماني عصاره را مي باشند. با وارد كردن عصاره زعفران به شكل نانوذرات با اندازه كمتر از 100 نانومتر در فاز آبي داخلي امولسيون دو گانه آب در روغن در آب و استفاده از دولايه ديواره در فاز آبي بيروني امولسيون دوگانه، مي توان با چهار لايه (اسپن80، روغن گياهي آفتابگردان، پروتئين آب پنير و پكتين) از عصاره محافظت نموده و رهايش آن را كنترل كرد. همچنين با خشك كردن نانوامولسيون دوگانه توليدي مي توان پودرهاي چندلايه حاوي عصاره زعفران با راندمال بالا (92%) توليد نمود. از نانوامولسيون ها و پودرهاي توليد شده مي توان در فرمولاسيون انواع مواد غذايي مايع و پودري جهت توليد مواد غذايي فراسودمند استفاده نمود.
ريزپوشاني يكي از معمول ترين روش ها براي بسته بندي تركيبات حساس در اندازه ميكرو و نانو مي باشد كه در صنايع غذايي، داروسازي و شيميايي كاربرد گسترده دارد. امروزه يكي از حوزه هاي مورد توجه در تحقيقات داروسازي و صنايع غذايي طراحي نانوسيستم هايي است كه قادر هستند ماده موثره را در زمان مناسب و غلظت و دوز مورد نظر به محل مقصد منتقل كنند. سيستم انتقال نانويي پتانسيل بالايي در بهبود پايداري مواد موثره، افزايش سرعت انتقال به مقصد و جلوگيري يا به حداقل رساندن تغيير ماهيت ماده موثره از خود نشان داده است. سيستم هاي مختلفي كه در اين مسير مورد استفاده قرار مي¬گيرند از قبيل هموژنايزر، فراصوت، خشك كن پاششي، حذف حلال، ترسيب با ولتاژ بالا و... در روش پيشنهادي اين اظهارنامه، نانوكپسول هاي آلژيناتي حاوي ماده موثره با انرژي پايين توسط يك سيستم ساده شامل يك همزن با تيغه ايمپلر و يك اسپري پاششي دستي توليد مي¬شوند، به اين ترتيب كه ابتدا مخلوط آلژينات سديم و ماده موثره در روغن كلزا حاوي امولسي فاير در حالت غلياني شديد كه توسط تيغه ايمپلر همزن ايجاد مي شود تا اندازه نانو شكسته و پراكنده مي شوند و پس از آن با اسپري كردن محلول كلسيم كلريد روي محلول، ذرات در همان اندازه نانو جامد شده سپس به روش سانتريفيوژ جداسازي مي شوند. اين روش نسبت به ساير روش ها مقرون به صرفه تر و با توليد نانوكپسول هايي با اندازه حدود 100 نانومتر كارآمد تر است.
كپسوليشن فناوري بسته¬بندي مواد جامد، مايع و گاز در ذرات بسيار ريز است، كه مي¬توانند محتويات خود را تحت شرايط خاص و با سرعت¬هاي كنترل شده آزاد كنند. كپسوليشن در صنايع مختلف غذايي، دارويي، آرايشي و بهداشتي استفاده مي-شود. طيف وسيعي از مواد به عنوان ديواره كپسوليشن به¬كار مي¬روند، كه از آن جمله مي¬توان به پلي¬ساكاريدهاي طبيعي و سنتزي، صمغ¬ها، پروتئين¬ها، ليپيدها و پليمرهاي سنتزي اشاره كرد. اخيرا ديواره مخمر به عنوان يك كپسول جديد در صنعت بزرگ كپسولاسيون مطرح شده است و كارآمدي آن به عنوان يك ميكروكپسول زيستي با قابليت كنترل ورود و خروج مواد به صورت طبيعي در كپسولاسيون بسياري از تركيبات شيميايي نظير ماده موثره زردچوبه، انواع اسيدهاي چرب، آنزيم ها و عصاره هاي گياهي ثابت شده است. به علت اندازه كوچك مخمرها (40-20 ميكرومتر) تا كنون امكان استفاده از مزاياي كم نظير آن در كپسولاسيون تركيبات درشت غذايي، دارويي و ميكروبي وجود نداشته است. طبق روشي كه در اين اظهارنامه بيان مي شود با تخريب فيزيكي سلول مخمر و سپس شست و شو و جداسازي اجزاي سلولي غير ديواره اي مي توان از تكه هاي ديواره سلولي به دست آمده در كپسولاسيون تركيبات درشت يا پوشش دهي كپسول حاوي آنها استفاده كرد و از مزاياي ديواره مخمر به عنوان يك ماده ديواره طبيعي براي اين دسته از مواد موثره نيز بهره مند شد.
يكي از مهمترين روش ها در برآورد ضريب نفوذ جرمي، روش سل نفوذ مي باشد. اين روش داراي دقت بالايي در اندازه گيري است ولي مشكل فني در به كار بردن آن براي نمونه هايي كه داراي بافت غير مستحكم هستند، باعث محدوديت در استفاده آن در اين گونه نمونه ها، شده است. سل نفوذ ارائه شده در اين كار، اجازه مي دهد تا ضريب نفوذ در مواد غذايي نرم و ترد تعيين شود. بعلاوه در اين سل با سنجش الكتروشيميايي به جاي روش شيميايي و حذف لايه مرزي مقاوم در برابر انتشار، دقت اندازه گيري تا حد زيادي افزايش يافته و امكان بررسي تمام طيف غلظتي مورد نظر، مقدور مي شود و نيز اندازه گيري بر خط تغييرات مهاجرت مواد، ممكن مي شود. همچنين با كاهش اندازه سل نفوذ، مشكل طولاني بودن زمان آزمون، تا حد زيادي مرتفع مي شود.
امروزه غني سازي مواد غذايي با استفاده از فرآيند ميكروريزپوشاني بسيار مورد توجه مي باشد. همچنين، استفاده از ضايعات محصولات كشاورزي كه منبع خوبي از انواع آنتي اكسيدان ها و رنگدانه هاي طبيعي مي باشند بسيار مورد توجه مي باشد. فرمولاسيون حاضر شامل استفاده از عصاره پوست بادمجان و بكارگيري آن در توليد پاستيل فراسودمند با استفاده از اين عصاره طبيعي (حاوي رنگدانه طبيعي و آنتي اكسيدان ها) مي باشد. نتايج نشان دادند كه، بيشترين بازده توليد پودر (47/66%) با استفاده از مالتودكسترين و در دماي С˚ 170 بدست آمد. بطوركلي، ويژگي هاي فيزيكي و شاخصهاي رنگي پودرها تحت تاثير نوع و تركيب حامل و دماي هواي ورودي قرار گرفتند. در بين نمونه هاي مختلف، بالاترين مقدار فنل كل (mgGAE/g 22/5)، مهار راديكال آزاد DPPH (38/73%)،ABTS (54/90، TEAC (mM 45/2)، مهار راديكال هيدروكسيل (05/79%) و قدرت احياءكنندگي (24/1) مربوط به پودرهاي توليد شده با مالتودكسترين در دماي170С˚ بود.
نظر به ويژگي هاي منحصر به فرد تركيبات كربني، توسعه نانوساختارهاي كربني به طور گسترده اي در مركز توجه محققان در رشته هاي علمي مختلف قرار گرفته است. در اين تحقيق، طراحي و توليد نانوساختار 3بعدي اكسيدگرافن/كيتوزان/صمغ عربي كه در سطح صفحات آن نانوذرات كيتوزان و صمغ عربي حاصل از فرآيند ژلاتيناسيون يوني قرار داشت، بررسي شد. نانوساختار توليدي با استفاده از طيف سنج مادون قرمز تبديل فوريه (FTIR)، انكسار اشعه ايكس (XRD) و ميكروسكپ الكتروني روبشي گسيل ميداني (FESEM) مورد ارزيابي قرار گرفت. بهترين pH و نسبت از دوبيوپليمر براي توليد نانوذرات باكمترين اندازه و شاخص پراكندگي و بالاترين پتانسيل زتا بصورت 4=pH و نسبت وزني كيتوازن/صمغ عربي برابر 2 بود. نتايج FTIR نشاندهنده ايجاد پيوند بين گروه هاي عاملي بيوپليمرها (هيدروكسيل و آمين) و گروه هاي اكسيژن دار اكسيد گرافن (اپوكسي، هيدروكسيل و كربوكسيل) بود. آناليزهاي ميكروسكپي نشان داد نانوذرات و همچنين كمپلكس هاي محلول در سطح صفحات اكسيد گرافن قرار گرفته و در نتيجه ي آن، فاصله بين لايه ها در نانوكامپوزيت توليد شده 16% افزايش پيدا كرده است. نتايج اين تحقيق نشان داد نانوساختار طراحي شده داراي پتانسيل كاربرد در بسياري از زمينه ها از جمله فرآيند هاي جداسازي و جذب مي باشد.
تولید و ریزپوشانی پپتیدهای زیست فعال حاصل از پروتئین بزرك و كاربرد آن در فرمولاسیون پاستیل فراسودمند
يكي از اين منابع غني از پروتئين و مناسب براي توليد تركيبات زيست فعال، كنجاله حاصل از روغن¬كشي دانه بزرك مي-باشد كه دور ريخته يا به مصرف دام مي¬رسد. عليرغم مزاياي سلامتي¬بخش پپتيدهاي زيست فعال، استفاده از اين تركيبات بدليل جاذب¬الرطوبگي، ناپايداري فيزيكي و تلخي بسيار زياد در فرمولاسيون¬هاي غذايي و توليد محصولات فراسودمند بسيار دشوار است. بنابراين در اين مطالعه، توليد پپتيدهاي زيست فعال از پروتئين بزرك با استفاده از آلكالاز، پانكراتين، تريپسين و پپسين انجام شد. تركيب آمينواسيدي و ويژگي¬هاي آنتي¬اكسيداني هيدروليزشده¬ها بررسي شدند. سپس، اثر فرآيند ميكروانكپسولاسيون به روش پاششي با استفاده از نسبت¬هاي مختلف مالتودكسترين به هيدروليزشده (1:1, 2:1 and 3:1 w/w) بر راندمان توليد، ويژگي¬هاي فيزيكوشيميايي، عملكردي، جاذب¬الرطوبگي، حفظ فعاليت آنتي¬اكسيداني، ساختار شيميايي (FTIR) و مورفولوژي ذرات خشك شده به روش پاششي ارزيابي شد. در بين هيدروليزشده¬ها، پپتيدهاي توليد شده با آلكالاز از بالاترين درجه هيدروليز (38.2%)، و تركيب آمينواسيدهاي هيدروفوب (mg/g 255) و آنتي-اكسيدان (mg/g 126) برخوردار بودند. همچنين، شاخص¬هاي آنتي¬اكسيداني تحت تاثير نوع و غلظت هيدروليزشده¬ها قرار گرفتند. ريزپوشاني پپتيدها منجر به كاهش جاذب¬الرطوبگي و افزايش پايداري فيزيكي در طول نگهداري گرديد. در بين نمونه¬هاي خشك شده به روش پاششي، پودرهاي حاصل از نسبت w/w 3:1 (MD:Peptide) بالاترين درصد حفظ فعاليت مهار راديكال¬هاي DPPH (68.93%)، ABTS (85.62%)، هيدروكسيل (94.97%)، نيتريك اكسيد (64.03%)، قدرت احياءكنندگي (95.49%)، فعاليت آنتي¬اكسيداني كل (96.68%)، و شلاته¬كنندگي يون¬هاي آهن (95.31%) و مس (95.42%) را نشان دادند. ارزيابي ساختار شيميايي (FTIR) حاكي از پوشيده شدن هيدروليزشده¬ها درون ماتريكس مالتودكسترين بود. تصاوير ميكروسكوپ الكتروني (SEM) نشان¬دهنده اثر نسبت¬هاي مختلف حامل بر توليد ذراتي نامنظم، چروكيده، در اندازه¬هاي مختلف و با ساختار ماتريكسي بودند. ريزپوشاني پپتيدها منجر به كاهش قابل توجه تلخي و پوشاندن طعم نامطلوب اين تركيبات در فرمولاسيون پاستيل فراسودمند شد. همچنين، فعاليت آنتي¬اكسيداني پاستيل-هاي غني¬شده با پپتيدها بررسي و نتايج حاكي از حفظ فعاليت آنتي¬اكسيداني در طول 28 روز نگهداري بودند.
نانوكپسول روغن ماهي كيلكا به روش كواسرواسيون مركب جهت غني سازي شير و ساير نوشيدني ها
سامانه رنگ سنج مطرح شده نرم افزاري شامل دوربين عكاسي ، محفظه نوردهي ، كامپيوتر و نرم افزار فتوشاپ مي باشد. در طراحي محفظه نوردهي از يك ورق آكريليك بعنوان ديفوزر (منتشر كننده) به منظور يكنواخت سازي نور تاييد شده به جسم استفاده مي شود كه در كاهش تاثير منفي براقيت و ناهمواري سطح مواد غذايي بر رنگ سنجي ، تاثير بسزايي دارد. همچنين از دو لامپ مهتابي با نور استاندارد D65 در دو طرف جعبه به منظور نوردهي يكنواخت در تمام قسمت هاي نمونه استفاده شده است. همچنين طراحي محفظه به گونه اي مي باشد كه قراردهي نمونه در دستگاه از طريق درب آن به راحتي امكان پذير باشد. بدون اينكه در شرايط نوري كنترل شده آن اختلال ايجاد شود. نمونه در محفظه نوردهي شده قرار داده شده و تحت شرايط كاليبره سيستم از آن عكسبرداري شده و عكس توسط نرم افزار فتوشاپ آناليز رنگ مي شود. سپس با استفاده از رگرسيون بين داده هاي اين سامانه و داده هاي دستگاهي ، روابطي جهت نزديك سازي داده هاي نرم افزاري به داده هاي دستگاهي تعريف مي شود تا همواره پس از آناليز رنگ نمونه ها با قراردهي شاخص هاي رنگي RGB در آن روابط بتوان L*,a*,b* متناسب با آنرا بدست آورد.
موارد یافت شده: 16